Cum pregătim LIVEZILE DE NUCI?
Pregătirea de Sezon
Cum pregătim livezile de nuci la începutul sezonului? Specialistul în pomicultură și administratorul unei livezi de peste 600 de hectare de nuc, Mihai Negrescu ne spune că este important ca nucicultorii să pregătească lista inputurilor agricole de care vor avea nevoie pe parcursul sezonului , deoarece trecerea timpului, prețul acestora crește, și poate să se înregistreze și un deficit în perioada în care se realizează tratamentele fitosanitare sau să fie epuizate stocurile. Pentru a stabili cantitatea necesară de inputuri agricole, antreprenorii pot apela la servicii de agro scanare inteligentă. Ca exemplu, compania noastră va veni la terenul tău și va scana culturile și solul cu drona agronom DJI P4 Multispectral. Apoi va face o analiză și îți va recomanda o hartă zonală pentru fertilizarea diferențiată, astfel vei putea calcula exact volumul fertilizanților și mișcora costurile.
Fertilizarea
Nucul necesită fertilizare, deoarece se folosește mult azot când eliminăm ramurile la tăiere, cât și la recoltă, adică prin coaja verde prin care se elimină mult azot și potasiu. Se recomandă să se realizeze fertilizările, în funcție de vârstă și cantitatea de nuci recoltată în anul precedent. Totodată, este important de a administra îngrășăminte pe bază de azot în câteva etape după principiul: „mai puțin și mai des”. Ca să nu aibă loc procesul de denitrificare a azotului în cazul căderii precipitațiilor (azot care tradițional este distribuit în cantități mai mari), mai bine este de-l administrat în cantități mai mici periodic. Agrodron vă poate oferi precizia de concentrare dorită prin pulverizarea aeriană a fertilizanților cu ajutorul dronei noastre DJI T20, care poate efectua 15 hecare per oră. Pentru livezile proaspăt plantate este nevoie de a aplica îngrășăminte cu conținut înalt de fosfor pentru stimularea dezvoltării rădăcinilor. În funcție de căderea precipitațiilor, trebuie repetate tratamentele cu cupru, deoarece nu avem produse bactericide veritabile în țară și doar produse cu acțiune de contact, care au un efect bacteriostatic, astfel că după o cantitate anumită de precipitații trebuie repetate tratamentele fitosanitare pentru a crea o protecție pentru câteva săptămâni.
”La înflorit, la fel ca și la alți pomi fructiferi, recomand aplicarea produselor pe bază de bor pentru a stimula germinarea polenului și legarea mai bună a fructelor ” – ne spune expertul Negrescu.
Erbicidarea
”.Este necesar de a monitoriza starea solului, starea fitosanitară, a coroanei, să nu permită buruienilor să invadeze spațiul dintre rând ca să nu consume nutrienții destinați pomilor. În luna mai vor fi actuale erbicidările, timpul se încălzește, umiditate este suficientă în sol, respectiv, erbicidele sistemice vor acționa destul de bine”.